Wait when page loaded

Hírek, események

„SPURI A SULIBA!!!”

Kedves Szülők!

Kedves Leendő Tanulóink!

Ebben az évben a járványhelyzet miatt, újra, a tervezetthez képest máshogy, alakult iskolai életünk, és ez a hagyományosan szervezett beiskolázási programjainkat is érintette. Az elkövetkező időszakban igyekszünk pótolni a lehetőségeket, hogy iskolánkat megismerhessétek.

A Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola a következő programokat ajánlja a szülők és a nagycsoportos gyerekek figyelmébe.

A programjaink célja: a gyermekek megismerése, intézményünk megismertetése, valamint a szülők számára betekintési lehetőség biztosítása az iskola mindennapi életébe. Figyelmetekbe ajánljuk iskolai honlapunkat /www.harsfadomb.hu/, ahol iskolánkról információkat szerezhetnek, valamint tavalyi bemutatkozó filmünket is megtekinthetitek. http://harsfadomb.hu/beiratkozas_2022_23/

GYEREKEKNEK SZÓLÓ PROGRAMOK

IDŐPONT FOGLALKOZÁS FOGLALKOZÁST VEZETŐK
     
Március 09. 09:00h Játékos foglalkozás* Tanítók
Március 24. 09:00h Játékos foglalkozás* Tanítók

*A Mányi Mesevár Óvodába járó gyerekek az óvónők kíséretével vesznek részt a foglalkozásokon.

SZÜLŐKNEK SZÓLÓ PROGRAMOK

IDŐPONT PROGRAM HELYSZÍN
Március 21. 17:00       Március folyamán Tájékoztatás az iskoláról, beiratkozásról, konzultálási lehetőségek   Bemutató film az iskolai foglalkozásokról Iskola       Online megtekinthető

BEIRATKOZÁS 2022.04.21-22. 08:00-tól 17:00-ig!

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

ADVENT 2021

ADVENTI VÁSÁR ISKOLÁNK UDVARÁN

Blickpunkt 2021

Ebben az évben 13. alkalommal került megrendezésre a „Blickpunkt” – „Képek versenye”, a Zentrum (Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ) szervezésében, mely a magyarországi németeket állítja a fókuszába. Ebben az évben 257 pályamunka érkezett a felhívásra. A zsűri összesen 3 fődíjat és 7 különdíjat osztott ki. Az egyik különdíjat iskolánk fotószakkörösei által készített fotó nyerte, mellyel a magyarországi németek elűzetésének 75. évfordulójára emlékeztek.

A kép címe: Mit einem Bündel/Egy batyuval. A fotó a jövő évi Blickpunkt naptárban is helyet kapott. Gratulálunk a kép készítőinek!

 A kép készítői: Ánosi Liliána, Bernvallner Hanna, Heltai Lili, Heltai Csenge, Kornély Panna, Schmidt Gerda, és a segítők: Tót Rózsa és Kellermann Gitta.

Advent a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka.

Ez az időszak olyan jeles napokat foglal magában, mint András (nov. 30.), Borbála (dec. 4.), Miklós (dec. 6.) és Luca (dec. 13.), melyekhez termékenységvarázslás, termés-, időjárás-, férjjóslás is kapcsolódott.

Ezen jeles napok megismertetésével, és szokásaik felelevenítésével készülünk iskolánkban hétről hétre karácsony ünnepére.

Minden pénteken kedves ajándék várja a gyermekeket, melyet a szülők „titokban” juttatnak el hozzánk.

                                                                                                            Czirkelbach Erzsébet

HÁRSFADOMBI FITT DÉLUTÁN 2021 ŐSZ

Diákönkormányzatunk tudatosan tervezi és valósítja meg az iskolai egészségfejlesztő programját.

Célunk az egészségtudatosabb táplálkozás, valamint a rendszeres testmozgásra való törekvés a szülők bevonásával.

Rendezvényünk neve: HÁRSFADOMBI FITT DÉLUTÁN

A szervezés és a lebonyolítás a diákönkormányzat tagjainak feladata volt.

Negyven önkéntes felső tagozatos segítővel dolgoztunk az őszi napos délutánon.

A kicsik csapatokat alakítottak és a felsősök vezetésével járták körbe a mozgásos akadálypályákat. Amíg ők jókedvűen mozogtak, a szülők zöldségeket, gyümölcsöket szeleteltek és finomabbnál finomabb gyümölcsturmixokat készítettek.

A feladatok elvégzése után egy hatalmas „FITT LAKOMÁT” rendeztünk.

Jó volt látni, ahogy a nagyok a kicsiket vezették, segítették, biztatták, óvták.

JELSZÓ: MOZGÁS, MOSOLY, MÓKA!!!

                                                                                                            Czirkelbach Erzsébet

                                                                    6. osztályos tanulók

MÁRTON NAP 2021

A népszokás szerint, november tizenegyedike, azaz Márton napja zárja az éves gazdasági munkát.

Ezen kívül, régen az emberek a Márton napi időjárásból következtettek a télre: „Ha Márton fehér lovon jön enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.”

Márton nap a negyven napos karácsonyi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű és gazdag falatozás.

A német nyelvterületről ismert lámpás, illetve fáklyás felvonulás szintén Szent Márton nevéhez fűződik.

Iskolánk tanulói ezen szokásokat felelevenítve két napig ünnepeltek.

November 11-én megismerhették a Mártonról szóló legendákat, figyelték az időjárást és igazi „libás díszletbe” öltöztették az iskola épületét, elkészítették kis lámpásaikat.

November 12-én ebéd után gyermekeink egy MADÁRSHOW nézői lehettek.

Sötétedés után az iskola udvarán gyülekeztünk, majd diákjaink szüleikkel, pedagógusaikkal együtt járták körbe a templomot, az utcákat és közben Márton napi dalokat énekeltek.

A LEIMEN HÁZ udvarán találkoztunk óvodásainkkal, ahol a Diákönkormányzatosok rövid műsora után mókázásra és játékra hívtuk vendégeinket. Libákat kereshettek a sötétben és régi népi játékokat próbálhattak ki.

A jóízű és gazdag falatozáshoz az alábbi menüt állítottuk össze: friss kalács, zsíros kenyér hagymával vagy paprikával, sült tök, meleg tea, must, forralt bor.

Pillanatok alatt egy hangulatos „forgatag” kerekedett.

Szeretnénk külön köszönetet mondani a MÁNYI POLGÁRŐRSÉG TAGJAINAK, akik a felvonuláson vigyáztak ránk, a PFINGSTROSEN TÁNCCSOPORT tagjainak, akik a finom menüt elkészítették, PINTÉR, SÜDI, GÁSPÁR és JUHÁSZ családnak, akiktől a bort kaptuk, SZABÓ TIBORNAK, akitől a finom must érkezett, valamint a JEGENYE HÚSKER KFT-nek.

                                                                                                            Czirkelbach Erzsébet

ALSÓ TAGOZATOSAINK SIKEREI A MÁRTON NAPI SZAVALÓVERSENYEN

Az alcsútdobozi József Nádor Általános Iskola immár 23. alkalommal rendezte meg MÁRTON NAPI SZAVALÓVERSENYÉT, melyen alsó tagozatosaink évek óta nagy sikerrel szerepelnek. Az idei tanévben négy kisdiák képviselte iskolánkat, akik versmondásukkal lenyűgözték mind a közönséget, mind a zsűri tagjait. E rangos “megmérettetésen” a következő eredmények születtek:

1. osztály:

Sáfrány Zalán: II. helyezés

Schnobl Gábor: V. helyezés

Felkészítő tanár: Czirkelbach Erzsébet

3. osztály:

Igar Péter: I. helyezés+ különdíj

Szabó Botond: I. helyezés

Felkészítő tanár: Nagyné Bognár Katalin

Gratulálunk tanulóinknak, köszönjük a szülői támogatást!

                                                                        Czirkelbach Erzsébet és Nagyné Bognár Katalin

PÁLYAORIENTÁCIÓ

A nyolcadik osztályban az egyik legfontosabb feladat a pályaválasztás és a továbbtanulás. A munka világa ettől a korosztálytól még nagyon távol áll, mégis, dönteniük kell, hogy milyen iskolatípusban folytatják tanulmányaikat és milyen pálya, milyen szakma felé fordulnak. Nagy körültekintéssel kell kiválasztani a megfelelő utat, azt a pályát, ami egy sikeres jövőt biztosíthat.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara jóvoltából iskolánk 7-8. osztályos tanulói pályaorientációs napon vehettek részt Móron.

A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tevékenységével, segítséget nyújt minden továbbtanulás előtt álló fiatalnak, szüleiknek és a pedagógusoknak.

Fontos, hogy a tanulók és szüleik minél szélesebb betekintést nyerjenek a szakképzésbe. Lehetőség volt arra, hogysaját élményeket szerezzen a tanuló, személyesen, testközelből tapasztalhassa meg az egyes szakmák mindennapjait.

Popovics Adrienn

LÁZÁR ERVIN PROGRAM

Magyarország egyik legfontosabb nemzetstratégiai célja a kulturális alapellátás kiszélesítése és ennek segítségével a nemzeti identitás megerősítése a tanulókban. E célok megvalósítása érdekében indult útjára az európai viszonylatban is egyedülálló Lázár Ervin Program, amely minden, az 1-8. évfolyamon tanuló általános iskolai diáknak évente egy alkalommal ingyenesen biztosítja a színházi, tánc, és cirkuszi előadások, komolyzenei hangversenyek, muzeális intézmények, illetve az őshonos állatok bemutatóhelyei látogatásának élményét.

Az őszi időszakban iskolánk 6. osztálya a Fővárosi Nagycirkusz Csillagtánc című rendezvényét tekinthették meg, míg a 8.-osok a Pesti Magyar Színházban Shakespeare Rómeó és Júlia előadását élvezhették.

Nagyon szívesen vettünk részt ezeken az alkalmakon és várjuk a további rendezvényeket is!

Popovics Adrienn

OKTÓBER 23.

„…A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” Bibó István

1956. október 23-ra emlékeztek iskolánk diákjai a 8. osztályosok közreműködésével.

                                                                                                            Fotó: Vlajku György

VÉDJÜK SPORTTAL A FÖLDET! – mozgással az egészségért

A mozgás nemcsak a testet, hanem a lelket is vitalizálja, élettel tölti meg. A következő sportprogramokkal készültünk a gyerekek és családjaik részére: gyalogtúra a ’Gutkőhöz’, biciklivel Tarjánba, kirándulás a Nyakason Biatorbágyon! Fárasztó, de vidám perceket tölthettünk együtt.

Mottónk: „Kiránduljuk és biciklizzük ki” a felgyülemlett feszültséget!

Popovics Adrienn

Szüreti bál – Nem csak a hová, a honnan is fontos…

Mai, rohanó világunkban sokszor azt gondoljuk, csak előre kell néznünk, a jövőt kell terveznünk, elérendő céljainkat kitűznünk és ezek eléréséhez mihamarabb meg kell találnunk a lehető legjobb módszereket is.

Ez valóban így is van, mert ha nem tesszük, a „világ” gyorsan elszaladhat mellettünk, de mi a Hársfadombi Általános Iskolában hisszük és valljuk, hogy hagyományaink ismerete és ápolása is a jövőnk meghatározó része, ezért nagy örömmel tettünk eleget a felkérésnek, hogy részt vegyünk a községünkben hagyoMÁNYos szüreti felvonuláson.

Nagy elszántsággal és minden kreativitásunkat egyesítve díszítettük, diákok, szülők és persze mi pedagógusok is a számunkra fenntartott kocsit.

Jó volt látni, hogy körülöttünk is nagy a sürgés-forgás és mindenki egy emberként, egy cél érdekében dolgozik.

Szombaton délután izgalommal várták diákjaink a menet indulását. Minden megállónál újra és újra leszálltak, újra és újra nagy lelkesedéssel nézték meg a fellépő csoportok produkcióját, újra és újra falatoztak a kínálópontokon gondosan elrendezett, finomabbnál-finomabb süteményekből.

Nem számított, hogy szűkös volt a hely, hogy egyre hűvösebb lett, összekovácsolta a csapatot a hagyományőrzés szelleme.

Ezúton szeretnénk köszönet mondani a szervezőknek, akik között– és ez büszkeséggel tölt el bennünket- volt diákjaink is ott voltak, hogy részesei lehettünk az eseménynek.

Utoljára idézném a gyerekek búcsúzáskor feltett kérdését: „Ugye, jövőre is lesz felvonulás?”

                                                                                                     Bernvallnerné Sárközi Judit

„Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

Ötven év után ismét Budapest adott helyet a 2021-es Vadászati és Természeti Világkiállításnak. Iskolánk tanulói közül az ötödik és a hetedik osztály egy napos budapesti kirándulás keretében térítésmentesen nézhette meg a Vadászati, Vadgazdálkodási, Erdészeti, Természetvédelmi és Halászati Világkiállítást.

A főváros több helyszínéről elektromos buszokkal szállították az érdeklődőket a HUNEXPO helyszínére, így mi is gyorsan és csendesen érkeztünk meg célunkhoz.  A regisztrációt követően első programunk az erdei iskolaként berendezett pavilonokhoz vezetett, ahol játékos feladatokkal ismerhettük meg a magyarországi erdeinkben előforduló jellegzetes fafajokat, növény- és állatvilágot. Ezután közösen fedeztük fel a szomszédos országok által bemutatott vadászati és turisztikai látnivalókat. A különböző betűkkel megjelölt pavilonokban megnézhettük a régmúlt vadászeszközeit, a magyarság nomád vándorló életmódjához köthető solymászatot, a számtalan kis és nagyvad trófeagyűjteményt, a vadászfegyverek fejlődését. A halászati kiállításon sokféle óriás akváriumban úszkáltak a magyarországi őshonos halak. Bemutatták a kiváló magyar vadászokat, köztük Vajda János vadászmúltjával is megismerkedhettünk. Az egyik kiállító teremben a Seuso-kincs két bámulatos ezüsttárgyát is láthattuk, amelyeken vadászjeleneteket ábrázoltak. Az egésznapos nézelődésben nagyon megéheztünk, számtalan vadétel közül válogathattunk, vásárolhattunk.

Köszönjük a szervezőknek az élményekben gazdag napot!

Kontra Péter

JURTA LÁTOGATÁS

Ti is vissza akartok menni a honfoglalás idejébe?

Mi ezt megtehettük egy keddi délutánon.

A szülők segítségével elkocsikáztunk Felcsútra. Mikor odaértünk, egy kedves hölgy fogadott minket üdvözlő üdítővel és aláírnivalóval. Jani bácsival (Cserkuti János) találkoztunk először, aki elmondott néhány szabályt, majd átadott minket Marci bácsinak, aki elkalauzolt minket őseink lakhelyére.

Marci bácsi minden kérdésünkre tudta a választ, bemutatta a felállított jurtákat, megtudtuk tőle, hogy kb. 6 méter átmérőjű egy jurta, s kb. 15-20 ember lakhatott benne. Sok érdekes tárgyat láthattunk: reflex íjat, kürtöket, dobot, állati bőröket, tegezeket, ruhaneműt, még lófarkat is, amiről sokan azt hitték, hogy póthaj. Azt is megtudtuk, hogy a kalandozó magyarok, vagy akik harcba mentek szárított húsport vittek magukkal, amit vízbe áztattak, hasonlóan a mai zacskós levesekhez.

A koporsó szó egy régi szavunk, amit elődeink is használtak. Az elhunyt családtagjaikat ezekbe a dobozokba rakták értéktárgyaikkal együtt. Már őseink is meleg vízben fürödtek, kikeményített bőr fürdőkádjuk volt, melyben a fürdővizet tűzben felforrósított kövekkel melegítették.

A honfoglaló őseinknek a család és a szeretet volt az első.

A vezetés végén ajándékba egy ősi gyógykezelést kaptunk. Dobszóló űzte ki testünkből a rossz szellemeket.

Marci bácsi elárulta terveiket, hogy táborokat szeretnének szervezni iskolás gyerekek számára. Nagyon örültünk, s mi is szívesen csatlakoznánk, ha lenne ilyen.

A nap végére sok tudással és élménnyel gyarapodtunk. Köszönjük a lehetőséget és a vendéglátást.

Balla Boglárka, Bervallner Hanna, Heltai Enikő Lili,

Kornély Panna, Schmidt Gerda

TE SZEDD!

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért, hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma.

A szemétgyűjtési akció idén, immár kilencedik alkalommal valósult meg október hónapban, melynek keretében szerte az országban „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Iskolánk is csatlakozott ehhez a mozgalomhoz.

Kicsik és nagyok egyaránt szorgoskodtak falunk utcáinak „szeméttelenítésén.”

Köszönjük a támogatást, és a gyűjtéshez biztosított védőfelszerelést MÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK és a TE SZEDD! MOZGALOM szervezőinek!

                                                                                                                        Czeglédi Beáta

TANÉVNYITÓ

2021-2022-es tanév

Nagy örömmel üdvözöltünk mindenkit a tanévnyitó ünnepség alkalmával. Örülünk, hogy újra itt vagyunk, újra együtt vagyunk.

Nehéz otthagyni az önfeledt játékot, a medence partját, de mint minden ősszel, rá kell hangolódnunk az iskolai életre. Tudjuk, hogy mindenki szívesebben lógatná a lábát valahol a vízparton.

A láblógatásról csak annyit, hogy nyáron sem állt meg az élet az iskolában.

Rengetegen dolgoztak azon, hogy az iskola épülete, a folyosók, a tantermek megújuljanak, szép tiszta tantermek, folyosók várják a gyerekeket. Szeretném itt és most megköszönni a segítséget mindenkinek. Nagyon hálásak vagyunk!

Ha az idő rövid is volt arra, hogy minden elképzelésünket megvalósítsuk, azért nagyot léptünk előre. A régi ajtókat lecseréltettük, megújultak az irodák, a tanári szoba. A földszinti folyosót átalakíttattuk, az öltözőkbe új bútorokat vásároltunk. Megtörtént a lépcsőház felújítása, a folyosók, és egyes tantermek falainak festése. Folytatódott a tanulóbútorok cseréje. Új sötétítő függönyöket vásároltunk.

Beszerzésre kerültek további technikai berendezések, laptopok, táblagépek, mini robotok, minden tantermünkben vagy interaktív tábla, vagy interaktív kijelző segíti a tanulást. Hamarosan láthatóak lesznek iskolánk új arculati elemei, megújult címerünk és a helyiségek feliratai.

A munkálatok nem állnak meg, folytatódnak a felújítások, beszerzések.

Kedves Gyerekek!

Szeretnélek megkérni benneteket, ha olvassátok, – ahogy teszem ezt minden évben – hogy vigyázzatok rá!

Kedves Szülők, ti pedig segítsetek nekünk és hívjátok fel rá a figyelmüket, hogy óvjuk meg a szépet!

Kedves Szülők! Az elmúlt két tanévben szinte be sem léphettetek az iskola épületébe, bízunk benne, hogy ez most már nem így lesz. Nekünk is hiányoznak a személyes találkozások, beszélgetések, azonnali visszajelzések.

Tervezzük a szokásos nyitott programjainkat, természetesen a megelőző, védekező intézkedéseket továbbra is be kell tartanunk.

Nem tudjuk, hogy alakul az életünk a következő időszakban, már nem merjük azt mondani, hogy a szokásos módon, de alkalmazkodunk, igyekszünk mindent rugalmasan megoldani.

Fontos, hogy az iskolánkban vannak szabályaink, amelyeket be kell tartani. Nem lehet rongálni, társainkat sem szóval, sem tettleg bántani. A legtöbb problémát okozó telefon használat, még mindig csak engedéllyel lehetséges.

De itt nem arról akarok szólni – a házirendet mindenki előtt ismert, és hozzáférhető – hogy mit nem lehet, hanem azt, hogy mi mindent lehet!

Lehet nevetni, viccelni, jókedvűnek lenni. Lehet sokat játszani, énekelni, sportolni. Szaladgálni az udvaron, labdázni, társasozni. Lehet kirándulásokon, színházlátogatáson, mozizáson, táborokban részt venni. Ünnepelni, christkindlizni, bálozni, farsangolni, húsvétolni, pünkösdölni. Lehet nyelveket tanulni, nyelvvizsgára felkészülni. Lehet dolgozni jó bizonyítványért, kitüntetésekért, jutalmakért.  Lehet versenyezni, kutatni, lehet táncolni, zenélni, alkotni. Lehet szakkörökön részt venni, ahol főzhetnek, fotózhatnak, rajzolhatnak, énekelhetnek, biciklizhetnek, túrázhatnak iskolánk tanulói.

Nem is tudom mindent felsoroltam e? A kínálat széles, a feladat csak annyi: használjátok ki a lehetőségeket.

De nézzük milyen változások történtek ebben a tanévben.

A tanévet 201 tanuló kezdte meg a szeptember 1-i napon.

Pedagógusaink közül, Ági néni aki rajzot tanított az elmúlt két évben, távozott, de helyette jön Judit néni. (Balogh Judit) A német nyelv tanításába bekapcsolódik Szabó Nóra.

Bauer Laura pedagógiai asszisztensként lesz jelen. Új takarító érkezett Emma néni helyére, Éva néni.

Az 5. osztályosok Bernvallnerné Sárközi Judit vezetésével folytatják a felső tagozaton, más osztályoknál nincs változás az osztályfőnökök személyében.

A 8-osoknak kívánok a felvételihez, nyelvvizsgához jó felkészülést, az utolsó nálunk töltendő évben sok-sok élményt! És kérlek benneteket, tudom, hogy nehéz de talán nem lehetetlen: Jó példával járjatok a fiatalabbak előtt.

Hetedik osztályosok! Kívánom, hogy a rengeteg új tantárgyhoz kapcsolódó akadályokat jól vegyétek.

Hatodikosok, tavaly csak ismerkedtetek a felső tagozatos tantárgyakkal, tanáraitokkal. Most már a rutint vegyétek elő, hogy minden menjen.

Kedves Ötödikesek, a ti dolgotok sem lesz egyszerű, meg kell tanulnotok felső tagozatosnak lenni.

4.-esek ti lassan elbúcsúztok az alsó tagozattól, de előtte még 4. osztályban sok élmény vár rátok.

3. osztályosok! Stabil alsósok, már mindent tudtok, hogy működik az iskola, és gyönyörű tiszta tanterem vár rátok.

2. osztályosok, olyan ügyesek legyetek, mint tavaly voltatok!

Kedves Elsősök!

Nehogy azt gondoljátok, hogy megfeledkeztem rólatok. Nagyon, örülünk, hogy itt vagytok.

Reni néni és Erzsike néni lesznek elsősorban veletek. De szépen, sorjában megismertek mindent és mindenkit!

Én szeretnék boldog új(tan)évet kívánni mindenkinek!

Szabó Julianna

igazgató

SPRACHCAMP

Nyelvi tábor Ausztriában Magyarország Kormányának támogatásával 2021.

NTAB-KP-1-2021/1-000354

Német nemzetiségi iskolaként fontos célnak tekintjük, hogy diákjaink a nyelv használatában minél nagyobb beszédbátorságra tegyenek szert. Tábort szerveztünk, hogy diákjaink lehetőséget kapjanak élőnyelvi környezetben való nyelvgyakorlásra. A megvalósítás érdekében pályázatot nyújtottunk be a Nemzetiségi táborok 2021. évi költségvetési támogatása című felhívásra a Bethlen Gábor Alapkezelőhöz, és nagy örömünkre 1.500.000.- Ft támogatást nyertünk. A fennmaradó költségek nagy részét az iskola finanszírozta, a tanulói, szülői hozzájárulást az alpesi programok (Karintia kártya: belépők, helyi utazási költségek) megvalósításához kértünk.

Ahogy közeledett az utazás ideje, mindenki izgatottan várta már a tábort, hiszen a járványügyi helyzet miatt többször is halasztásra került az időpont.

A táborozáson iskolánk tanulói közül harmincan vettek részt, helyszíne a Karintia tartományban lévő Flattach – Obervellach.

A nyelvi tábor céljai voltak, hogy a gyerekek 2-3-4 fős csoportokban, a városban kommunikációs feladatokat oldjanak meg, illetve alpesi programok keretében Karintia nevezetességeit megismerhessék.

A napi programokhoz kapcsolódó feladatok kiszélesítése érdekében, szintén kommunikációs feladatok formájában, 4*2 órán vettek részt a gyerekek helyi nyelvtanárokkal kb. 10 fős csoportokban.

Az alpesi programok keretén belül, esetlegesen helybeli idegenvezetővel beszélgethettek, a programok helyszínén.

A csapat vasárnap délután érkezett meg a hotelbe, ahol a megérkezés, üdvözlés, szobaelosztás után egy rövid sétára indultak, hogy felfedezzék a helyszínt.

A program szerint minden nap reggeli után csoportos nyelvórán vettek részt a gyerekek anyanyelvű tanárokkal, a délutánok pedig kirándulásokkal teltek.

Hol jártak? Hétfőn a Maltatali hegyi út mentén a 2200 méter magasan fekvő zárógáthoz utaztak. Az út mentén lévő vízesésekben gyönyörködhettek. Visszafelé úton rövid városnézésre került sor Gmünd városában, és a fiúk nagy örömére a Porsche múzeumot sem hagyták ki. Másnap, reggeli tornaként, a foglalkozások előtt, a helyi kilátóhoz túráztak, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Mölltalra. Délután felvonóval az Ankogel csúcsára utaztak, ahol hógolyózásra is lehetőség volt. Levezetésként egy két órás túra várt rájuk a Groppenstein vízesés szurdokjának falán kiépített túraútvonalon.

Az elkövetkező napi programok is bőséges élményt nyújtottak: hajókirándulás az Ossiacher tavon, utána látogatás a makakó majmok szabad birodalmában (Affenberg), illetve az AdlerArena, ahol solymász bemutatón vehettek részt.

Utolsó előtti napon, végre ebben az évben, sikerült az aranymosást kipróbálni, sajnos nem sok szerencsével. Milliomosok nélkül tértek haza. A nap zárásaként egy gyors városnézésre, és templomlátogatásra került sor Heiligenblutban.

Elérkezett az utolsó este, amikor is megtörtént a hét értékelése és a csapatok beszámoltak a heti projektjeikről.

A napi programok zárásaként a helyi Motorikparkban vezethette le mindenki, a még felesleges energiáját.

Pénteken reggeli után hazaindult a csoport, rengeteg élménnyel, új ismeretekkel.

NEMZETISÁGI TÁBOR

NTAB-KP-1-2021/1-000484

A Mányi Német Nemzetiségi Önkormányzat fontos feladatának tartja, hogy a gyermekek az iskolában tanult német nemzetiségi tudásukat ne csak iskolai környezetben, hanem a mindennapi életükben is gyakorolják. A tájház jó környezetet biztosít számukra a sváb hagyományok megismerésére, elmélyítésére, megismerik a sváb örökséget és a jelenlegi nemzetiségi munkát. Az e célból benyújtásra került pályázat támogatást nyert.

2021. július 12-16. között vehettek részt az iskola alsó tagozatos tanulói a Hagyományőrző Német Nemzetiségi Táborban.

A táborozók csodálatos környezetben tölthették ezt a hetet a Leimen Házban, annak udvarán és az új Német Közösségi Házban. A tábor célja a nyelvgyakorláson túl gyermekeink élmények általi érzékenyítése volt a német nemzetiségi kultúra ápolása, a hagyományok, szokások megőrzése iránt.

Az öt nap alatt minden nap több órás tematikus tájházas foglalkozás, és ehhez kapcsolódó játékos német nyelvgyakorlás mélyítette el ismereteiket.

A közös reggeli után napközben táncházon, népismereti és kézműves foglalkozásokon ismerkedtek hagyományos kézműves mesterségek tárgyi eszközeivel, a magyarországi németek építészetével, a faluban található szakrális műemlékekkel, étkezési szokásokkal, hagyományos ételekkel.

Kézműves foglalkozáson az agyagozással ismerkedtek meg a táborban részt vevők, szabadon választott tárgyat készíthettek, melyet a műhelyben kiégettek és a tábor végén, mint emléket haza vihették.

Kirándulásokat szerveztünk: Csolnokon a Német Nemzetiségi Tanösvényen a gyerekek megismerhették a csolnoki svábok történetét. Az ott tapasztaltakat, új ismereteket összehasonlíthatták a mányi németek történetével, kultúrájával.

Péliföldszentkereszt ősi zarándokhely, a mányi római katolikus hívő közösség búcsújáró helye, ahová az 1960-as évekig minden év május 3-án a Szentkereszt feltalálása ünnepén zarándoklatot szerveztek. A gyerekek látogatást tettek, az ott található, Gerecse Natúrpark Látogatóközpontban is.

A hitélet és a vallási hagyományok más szemszögből való megismerése gazdagítja a gyermekek tudását.

A tábort családi nappal zártuk, mely során a gyerekekkel közösen hagyományos sváb ételeket főztünk, meghívtuk a szülőket illetve a tábor lebonyolításában részt vevő szervezetek tagjait. A tábor utolsó napján mindenki nagy örömére tányérukra kerülhetett a „tunki”, a „nudli” a „smarni” a „knödlsuppe” és a kézzel dagasztott „kulupf”. A finomságokért köszönet Kató néninek, Juci néninek, Erzsi néninek és Marika néninek!

LEVENDULABÁL

Új helyszín, új körülmények, csodálatos élmény

Az elmúlt tanév során minden egyes eseményünkre, rendezvényünkre igaz volt az „újratervezés”.

Figyelemmel kísérve az aktuális járványügyi intézkedéseket tantestületünk tagjai, diákönkormányzatunk és a szülők igyekeztek mindent úgy megrendezni, hogy az élmény és az öröm maradjon meg. Nem maradt el rendezvényünk, de más volt, mint az előző években. Azonban minden igyekezetünk ellenére a negyedik és a nyolcadik osztálynak februárban csak ígéretet tudtunk tenni arra, hogy nem marad el a bál, ahol ők az ünnepeltek, nyitótáncot táncolhatnak.

Minden pillanatban vártuk a kedvező híreket, amikor kimondhatjuk, hogy nagy odafigyeléssel, biztonságosan megrendezhetjük a bált.

Már csak néhány hét volt hátra a tanévből, amikor „zöld utat kaptunk”. Tudtuk, hogy nagyon gyorsan, valami nagyon különlegeset kell kitalálnunk. Megkezdődött a szervezés: helyszín választása, program összeállítása, táncok tanulása, díszítés megtervezése…

Tanévzáró után érkezett el a pillanat, június utolsó hétvégéjén, amikor egy teljesen új helyszínen, új körülmények között, a Leimen ház udvarán felgyúltak a fények, és újra felcsendült a zene, kezdetét vette a „LEVENDULABÁL”.

Első bálozóink, a negyedikesek és a nyolcadikosok fergeteges nyitótánca, melyeknek koreográfusa Szabó Julianna és Szarka-Bankó Renáta volt, hatalmas tapsot kapott.

Ha bál, akkor mindig van „meglepetéstánc”, ami most duplán is meglepetés volt, hiszen tantestületünk tagjai adták elő.

Hálás szívvel köszönjük a rengeteg felajánlást, aminek köszönhetően háromszor is tudtunk tombolasorsolást tartani.

Jó volt látni a csillogó szemeket, a mosolygó arcokat, az örömöt, amit már rég láthattunk.

Az időjárás is kegyes volt hozzánk, és éjfél után ragyogó holdsütésben, jókedvűen táncoltuk együtt az „utolsó táncot”, amiben benne volt az öröm, a köszönet, a hála.

1% gyermekeink alapítványának javára.

ÁLTALÁNOS ISKOLAI BEIRATKOZÁS

Április 15-16.

Letölthető nyilatkozatok

Járványügyi rendelkezés

Egy batyuval

A németek elűzetésének emléknapján meghirdetett “Mit einem Bündel! – Egy batyuval!” pályázatra érkezett pályaművek értékelése.

Fotó: Tót Rózsa

Első osztályos online szülői!

Itt a farsang, áll a bál…

Sajnos a járványügyi előírások miatt a hagyományos farsangi mulatságunkat nem tudtuk megtartani.

De a móka, jókedv és kacagás nem maradhatott el. Húshagyó kedden a gyermekeknek lehetőségük volt jelmezbe bújni és a szüneteket pedig vidám zenével tölteni. A tanórákat vicces, farsangi feladatokkal színesítették a pedagógusok.

Néhány fotó a mókás eseményről.

“Egy batyuval!” pályázat

A németek elűzetésének emléknapján meghirdetett “Mit einem Bündel! – Egy batyuval!” pályázatra érkezett pályaművek:

75 éve történt

75 évvel ezelőtt a magyarországi németajkú lakosságot megfosztották egzisztenciájuktól, méltóságuktól és sok esetben közvetlen családtagjaiktól is.Ezen a napon emlékeztünk azokra a mányiakra, akiket származásuk miatt fosztottak meg otthonaiktól.Iskolánkban a gyerekek feladatokat oldottak meg, a megoldásokat menetlevélben gyűjtötték össze. A legszorgalmasabb diákok népismeretből értékelést kapnak munkájukra.Minden osztály kisétált a temetőbe, hogy az emlékműnél mécsest és koszorút helyezzenek el.

1956

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet alkotói pályázatot hirdetett„Mit jelent nekem 1956?” címmel.A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet célkitűzése 1956 szellemiségének továbbvitele és az 56-os hősök emlékének ápolása. Ezen a pályázaton iskolánk rajztanára, Elek Àgnes indult néhány diákunkkal.III. helyezést ért el:Antal Írisz 8. osztály Cím: “A mi forradalmunk!” Ajándékkönyvben részesültek:Szarvas Bettina 7. osztályTurbó Titusz 5. osztály Cím:Tank, technika: egyéni, anyaga: szőlőkötöző drótHaffner Leila 7. osztályCím: Nagy időket élünk, technika: ceruza rajz Gratulálunk az elért szép eredményekhez!!

Luca napja

Luca széke, Luca-napi búzaültetés, Luca-napi kotyolás és dologtiltás: többek között ezek a népszokások és fogalmak élnek a köztudatban Luca napjával kapcsolatban.Iskolánkban a mai napon kézműveskedéssel igyekeztünk feleleveníteni és megőrizni a hagyományokat.

Vers a Mikuláshoz

Mikulás napján a vetélkedő egyik feladata versírás volt. A kezdő versszakot mindenki megkapta, íme a folytatás:

Mikulás napja

Mikulás napja csupa vidámsággal telt a Hársfadombon. Már korán reggel egy Manó várta a gyerekeket, aki megtiltotta a tanároknak, hogy tanítsanak. A szülők sok-sok finomsággal kedveskedtek.

A gyerekek izgalmas vetélkedőben vehettek részt, majd mindenki azon dolgozott, hogy az iskola ünnepi díszben pompázzon!De beszéljenek inkább a képek…

Márton napja

Iskolánkban Márton napján őszi projekt délutánt tartottunk. Minden osztály a délutánt a saját termében barkácsolással, kézműveskedéssel töltötte. Felelevenedtek az ehhez a naphoz kapcsolódó népszokások, hagyományok is az elkészült művekben.A sok munka után finomság várta a gyerekeket: must, sült tök és aszalt szőlő.

Rendhagyó történelemórá Mányon – 2020.09.17-30. között

Szeptember 17. csütörtök 8:00-11:00 6. osztály középkor
szeptember 21. hétfő 13:00-16:00 4. osztály középkor
szeptember 23. szerda 8:00-11:00 7. osztály reformkor
szeptember 28. 8:00-11:00 5.  osztály ókor
szeptember 30. 8:00-11:00 8. osztály világháború

Tanévnyitó – tanévzáró

B1 szintű nyelvvizsgák a Hársfadombon

Iskolánk 2019. őszén csatlakozott a DSD (Deutsche Sprachdiplom) nyelvvizsgarendszer akkreditált vizsgahelyeihez. Ezzel jogosítványt nyert arra, hogy helyben, iskolai keretek között, kirendelt vizsgaelnök jelenlétében, az Közös Európai Referenciakeret szerinti B1 szintű, azaz alapfokú, nemzetközileg is elismert nyelvvizsgát szervezzen 8. osztályos tanulói számára.

A szükséges továbbképzések elvégzése után, 2 pedagógus szerezte meg Baján a vizsgáztatói státuszt.

A közös munka nagy lendülettel kezdődött. 4, egyenként is embert próbáló részvizsgára készültek diákjaink.

A vizsga keretein belül írásbeli szövegértés, hallott szöveg értése, írásbeli- és szóbeli kommunikáció területen kellett megfelelni a vizsgázóknak.A COVID-19 vírus terjedése miatti karantén és a digitális oktatás okozta nehézségek sem tudták megtörni a lendületet.

2020. június 17-én 7 diákunk: Benedek András, Deák Lolita, Fábián Léna, Hoffer Gábor, Sanchez Noel, Szarka Csenge és Varga Liza zárta sikeresen, KOMPLEXB1 szintű nyelvvizsgát szerezett, 5 diákunk pedig több részterületen is elérte a NAT, középiskolák 10. osztálya számára előírt, B1 nyelvi szintet.

Büszkék vagyunk diákjainkra és sok sikert kívánunk középiskolai tanulmányaikhoz!

                                                                                                     Bernvallnerné Sárközi Judit

Tanévnyitó, tanévzáró, 8. osztályos búcsúztató a Hársfadombon a pandémia árnyékában…

(részletek a tanévzáró-tanévnyitó gondolataiból)

A helyzet komikuma, amit ez a rendkívüli helyzet okozott nekünk, hogy a tanévzáró – tanévnyitó ünnepségünkön a volt és a leendő 8. osztályosaink is felsorakoztak.

Nem szerettük volna, ha szó nélkül mennek el végzős diákjaink, hivatalosan is el akartunk tőlük mindannyian, pedagógusok, tanulótársak búcsúzni.

És a létszám itt még nem volt teljes, hiszen az iskola kapuja előtt izgatottan várakoztak leendő 1. osztályosaink, akik belecseppentek iskolai életünk közepébe, és kicsit rendhagyóan kezdődött számukra a tanév. Hiszen megélhettek az első évnyitón egy ballagást és egy évzárót is egyszerre. Azért ez nem mindig van így.

Első osztályosok köszöntése

Sok újdonság vár itt rájuk!

Új arcok. Új pedagógusok. Új környezet, új eszközök, új tanterem, és nagy örömünkre – még nekünk is – új iskolabútorok és táblák.

De új a táska, új a cipő, új a ceruza, új élmények, új programok… Minden csak új, új, új. Úgy gondoljuk ez nagyon izgalmas.

Új tanítóik: Kati néni (Biró Katalin), Zsóka néni (Borók Erzsébet), Gitta néni (Kellermann Gitta), Reni néni (Szarka-Bankó Renáta).

Búcsúzó a nyolcadik osztálytól

Kurtán – furcsán ért véget végzőseink számára az általános iskolai élet, pont az az időszak maradt ki, amikor már a biztos felvételi tudatában, nyomás nélkül, felhőtlenül örülhettek, örülhettünk volna egymásnak a búcsú tudatában.

De az élet és a vírus közbeszólt. Ettől függetlenül, tartalmas éveket tölthettek itt az iskolánkban. Reméljük így is kereknek, teljesnek érzik az általános iskolás éveiket, és hogy folyamatosan érezték a gondoskodást, odafigyelést, szeretetet tanáraik részéről, ami körülvette őket.

Tanáraik nem hagyományos módon, mint ahogy itt már megszokhattuk, hanem dalban mondták el útravaló jókívánságaikat, tanácsaikat.

Évzáró

Olyan messze van már, olyan távolinak tűnik a tavalyi tanévnyitó, hogy elő kellett keresnem tavalyi nyitó gondolataimat…

Akkor azt mondtam, hogy készen állnak a forgatókönyvek, hogy a 2019-2020-as show műsor próbáit megkezdjük, megvolt a teljes stáb, ki voltak osztva a szerepek…

… de ahogy mondani szokták az élet a legjobb forgatókönyv író,  és a miénket rendesen felülírta,  – de ettől függetlenül,  ahogy ígértem -, azért voltak jó bulik, programok aztán drámák és tragikus elemek… kicsit több és más, mint amire számítottunk, de főként megoldások. Visszatekintve tényleg egy őrült show volt… Reméljük a vége happy end… Lesz!

A tanévet és a jegyeket nyugodt szívvel zártuk le. Mindent megtettünk, hogy a helyzetből a lehető legjobbat hozzuk ki.

Köszönet ezért a pedagógusoknak, akiknek egyik napról a másikra kellett az informatika eddig ismeretlen világában kiigazodniuk.

Köszönet a kedves szülőknek, hogy hősiesen próbáltak gyerekeik tanárai lenni. Ugye nem könnyű?

És a gyerekeknek, hogy hősiesen viselték a több hónapnyi bezártságot!

De ne feledjük, hogy azért voltak feledhetetlen programjaink, és a legfontosabb, hogy fantasztikus eredményeink, amire nagyon büszkék vagyunk:

A tanév értékelése számokban:

  • az iskola tanulmányi átlaga 4,36 (tavalyi évben: 4,35);
  • 38 tanuló kitűnő bizonyítvánnyal zárta az évet;
  • 24 tanuló bizonyítványa jeles;
  • 3 tanulót köszöntöttünk 8 évig kitűnő tanulmányi eredményéért (Deák Lolita, Fábián Léna, Varga Szonja);
  • a roma önkormányzat ösztöndíját 22 tanulónak adhattuk át;
  • 8. osztályosaink sikeres középiskolai felvételivel zártak: 40% gimnáziumban (9 fő) 25% szakgimnáziumban (6 fő), 35% szakközépiskolában (8 fő) folytatja tanulmányait;
  • 30 tanuló kiemelt dicséretet kapott német nyelvből, melyért jutalomként Német nyelvi táborban vehettek részt a nyáron.

Kitüntetések átadása

Vannak eredményeink, díjaink, kitüntetéseink melyeket a tanév végén nem adhattunk át. Tanulóink átvehették a 8 éven át kitűnő tanulmányi eredményért járó díjat az iskola alapítványának támogatásával.

Átadásra kerültek az újonnan alapított díjaink az „Ehrenkranz” és „Ehrenzweig” fokozatok.

A Pro Vobis Alapítvány elismerését, a közösségért végzett munkájáért, minden évben egy 8. osztályos tanuló veheti át.

Nem csak diákjainkat, hanem iskolánk pedagógusát Bálint Istvánné, Ica nénit is köszöntöttük, aki ebben az évben töltötte 40. jubileumi évét a pedagógus pályán. Ebből az alkalomból, a magyar közoktatásért, a szakszervezeti tagság érdekében végzett lelkiismeretes és eredményes munkájának elismeréseként Eötvös József emlékérem kitüntetésben részesült.

Első osztályosainkat iskolánk címerét viselő kendővel és egy apró ajándékokat rejtő „Tüte”-vel köszöntötték a 2020/2021. tanév 8. osztályosai.

Tanévnyitó

És megnyitottuk a 2020/2021-es tanévet.

Örülünk, hogy szeptember 1-től újra együtt lehetünk. A járvány, a kiadott miniszteri intézkedési terv, az iskola jelen helyzetre kidolgozott protokollja nagyban meghatározza majd mindennapjainkat.

Az elmúlt félévben azonban az iskolában nem állt meg az élet, és ennek eredményei, hatásai láthatóak.

Sikeres pályázatainknak köszönhetően megújultak a mosdó és vizesblokk helyiségei, hamarosan beszerzésre kerül egy teljes hangtechnikai rendszer, mely bármilyen rendezvény lebonyolításában nagy segítségünkre lesz. De német nyelvi táborunk is sikeres pályázati forrásból valósult meg. Működik az iskolarádió, már csak üzemeltetni kell. Beszereztünk többek között – és csak a nagyobb beruházásokat említem -: 16 laptopot, 4 asztali számítógépet, 2 mobil interaktív panelt. Két tanteremben megtörtént a bútorok cseréje. És végre elkészült az udvar központi részének felújítása! És persze nem maradhattak el az apróbb felújítások, karbantartások sem. Munka volt, van és lesz. Azon vagyunk, hogy a fejlesztések folyamatosak legyenek, és az iskolai élet színvonalát folyamatosan biztosítsuk és emeljük.

Köszönetet szeretnénk mondani a kedves szülőknek és családtagjaiknak, és természetesen mindenkinek, aki segítségünkre volt:

Kállai Gábor, Schmidt Zoltán, Borók Károly, Kőker Kft., Bernvallner Zsolt, Fábián Tamás, Szabó Zsolt, Szarvas Szabolcs, Szarka Zsolt, Zölei István, Halász Gyula

A tanévet iskolánkban 203 tanuló kezdi meg, ilyenkor mindig izgalmas kérdés, lesz-e új pedagógus. Az elmúlt évhez képest két pedagógus távozott: Jurásek Dániel és Vörösné Székely Henriett. Nekik az új munkahelyükön sok sikert kívántunk. Új kollégaként üdvözölhetjük Sipos-Atyimov Mariannt, aki tanítói és informatikai feladatokat lát el. Balázs Boglárka gyógypedagógiai asszisztensként lesz velünk és Sulyokné Mátyás Mónika, aki angolt fog tanítani.

Mindenkinek jó tanévet és sok sikert kívánunk!

Szabó Julianna

igazgató

Ehrenkranz, Ehrenzweig – kitüntetés és megbecsülés

Régi vágyunk volt a Hársfadombon, hogy legkitartóbb, legszorgalmasabb, iskolánk számára legtöbb dicsőséget szerző diákjainkat valamilyen elismerésben részesítsük, a német nyelv ápolása területén végzett munkájukat méltassuk.

A 2019/2020. tanév végén az iskola német nyelvi munkaközösségének tagjai úgy határoztak, hogy egy nívós díjat alapítanak, melynek átadására minden évben a tanévzáró ünnepélyen kerül sor.

A díj egy ezüst kitűző, ami egy rozmaringágból font koszorút és egy rozmaringágat ábrázol, mely az összetartozás és a hűség jelképe a magyarországi németek körében.

A díjat a 2020. augusztus 29-i rendhagyó, tanévzáró-búcsúztató-tanévnyitó ünnepélyen 5 nyolcadik osztályos, ballagó tanulónk vehette át.

Ehrenkranz (koszorú) kitüntetésben részesültek:

Fábián Léna, aki számos megyei-, területi- és országos-, egyéni- és csapatversenyen nyújtott kimagasló teljesítményével öregbítette iskolánk hírnevét.Legutóbb az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyen, nemzetiségi német nyelv és irodalom kategóriában ért el 2. helyezést.

Deák Lolita, akik több alkalommal is részt vett a Német Nyelvű Szépkiejtési Verseny (Rezitationswettbewerb) országos döntőjénés számos megyei-, területi- és országos csapatversenyen szerepelt eredményesen.

Ehrenzweig (ág) kitüntetésben részesültek:

Szarka Csenge,

Varga Liza és

Varga Szonja, akik hosszú éveken keresztül képviselték sikerrel iskolánkat helyi-, megyei és területi csapatversenyeken, sok örömet szerezve ezzel felkészítő tanáraiknak, szüleiknek és iskolánk tanulóközösségének.

A díj alapításának legfőbb célja az volt, hogy a legszorgalmasabbak példaként szolgálhassanak mindenki számára és diákjaink megtanulhassák, hogy a jól végzett munka nem marad elismerés és jutalom nélkül.

„A teremtő munka öröme az, hogy nem robot, hanem játék.”   (Zs. Tüdős Klára)

                                                                                                                                     Bernvallnerné Sárközi Judit

Szabadon választható és tanórán kívüli foglalkozások meghirdetése a 2020/2021-es tanévre

Tájékoztatás a 2020/2021-es tanévben megszervezésre kerülő Hit – és erkölcstan oktatással kapcsolatban

Kedves Szülők!

  1. Az iskola minden évben elkészíti következő tanévben megszervezendő egyéb foglalkozások jegyzékét és azt nyilvánosságra hozza, a helyben szokásos módon. A tanórán kívüli egyéb foglalkozásra a jelentkezéseket, a tantárgyfelosztás tervezéséhez, írásban kell kérni minden év május 20-áig.

Elkészült a szabadon választható tantárgyak és tanórán kívüli foglalkozásokra vonatkozó lista, ill. nyilatkozat. Melyet levelünkhöz mellékelünk, és az iskola honlapján is elérhetővé tesszük.

Jelen helyzetben a nyilatkozás módja:

  • A kinyomtatott nyilatkozat a kitöltés után az osztályfőnöknek elektronikusan megküldésre kerül. (Lefotózva vagy szkennelve.)
  • Ha nincs nyomtatásra lehetőség, a wordben csatolt nyilatkozat kitöltés utáni visszaküldése.
  • Az osztályfőnökkel kapcsolattartás céljából használt (e-mail, messenger stb.) felületen történő jelzéssel.
  • A leendő 2-8. osztályosoknak lehetőségük van, a tavalyi hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatban tett nyilatkozatuk módosítására.

Az erre vonatkozó szándékát május 20-ig írásban kell közölnie az iskola igazgatójával és az érintett egyház képviselőjével.

Nyilatkozás módja:

  • A korábbi nyilatkozat módosítására az iskolában van lehetőség, minden nap 09:00-és 12:00 között. Kérjük, hogy módosítási szándékát előzetesen jelezze a 22-350-720-as telefonszámon.
  • A kinyomtatott nyilatkozat a kitöltés után az iskolának elektronikusan megküldésre kerül. (Lefotózva vagy szkennelve.)
  • Ha nincs nyomtatásra lehetőség, a wordben csatolt nyilatkozat kitöltés utáni visszaküldése az iskolának a harsfadombmany@gmail.com .

Mány, 2020.04.22.

Szabó Julianna

igazgató


BEIRATKOZÁSRÓL SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÓ

2020/2021.-es tanév

A járványhelyzet várható alakulására tekintettel, az általános iskolai beiratkozást szabályozó 7/2020. (III.25.) EMMI rendelet alapján, az iskolánkba történő beiratkozásról, és annak menetéről a következő tájékoztatást adom.

Az általános iskolai beiratkozás ideje:

  • Elektronikusan 2020.04.02-től folyamatosan 2020.04.22-ig.
  • Személyes jelenlétet igénylő esetben (Előzetes időpont egyeztetés szükséges.): 2020. április 23. és április 24- én 8-17 óra között.

Időpont egyeztetés: harsfadombmany@gmail.com, vagy a 22-350-720-as telefonszámon, hétköznapokon 08:00 és 12:00 h között.

A beiratkozás lehetséges módjai:

A törvényes képviselők a következő módokon jelentkeztethetik gyermekeiket az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozásra a 2020/2021. tanévre.

A hatályos rendeletet figyelembe véve, mi szerint, a beiratkozás minél kevesebb személyes kontaktust igényeljen, kérjük, az első lehetőséget részesítsék előnyben.

  1. Elektronikus jelentkezés lehetőségével készített adminisztrációval:

2020.04.02 –től az elektronikus ügyintézési felületen (https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap; a továbbiakban: e- Ügyintézés felület) keresztül – regisztráció után) indítja a gyermek törvényes képviselője a beiratkozási folyamatot.

Az e- Ügyintézés felületén ki lehet tölteni a gyermeknek a beiratkozáshoz szükséges adatait a rendszer által felkínált űrlapon. További információ: http://harsfadomb.hu/tovabbi-fontos-informaciok-2/

  • Papír alapon történő adminisztrációval:

A törvényes képviselők a korábbi évek gyakorlatának megfelelően személyesen megjelennek a köznevelési intézményben, és ott a bevitt, beiratkozáshoz szükséges dokumentumok alapján az intézmény rögzíti a gyermekek adatait.

  • Körzetes tanulók:

A veszélyhelyzetre tekintettel a 2020/2021. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás során a kötelező felvételt biztosító általános iskola 2020. április 28-ig hivatalból felveszi a körzetébe tartozó (Mány közigazgatási terület) azon gyermeket, aki vonatkozásában nem érkezett jelzés arról, hogy más általános iskola felvette, és erről írásban értesíti a gyermeket nevelő szülőt. A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a 2020/2021. tanítási év első napján kerül sor.

Kérjük a szülőt, amennyiben ezt a módot választja, abban az esetben, telefonon, vagy e-mailben tájékoztassa az iskolát a megadott elérhetőségek valamelyikén.

Beiratkozáshoz szükséges, nyomtatványok, nyilatkozatok:

FONTOS!

A veszélyhelyzetre való tekintettel lehetőség van a továbbiakban felsorolt nyilatkozatok, dokumentumok pótlólagos bemutatására a 2020/2021-es tanév kezdetekor.

A beiratkozáshoz szükséges nyomtatványok, nyilatkozatok letölthetőek az iskola honlapjáról http://harsfadomb.hu/formanyomtatvanyok-letoltese/ .

Kitöltés után feltölthetők az e-Ügyintézés felületre.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok bemutatása

– A gyermek nevére kiállított személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (4)  

– A gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (4)

A további dokumentumok feltölthetőek, vagy a tanév kezdetekor leadhatóak:

–  Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás. 20/2012. (VIII. 31.)  EMMI rendelet 22. § (4)  

–    Óvodai szakvélemény 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 93. §

–    Szakértői bizottság szakértői véleménye 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet 11. § (1) c)  

Sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (3)

–   Nyilatkozat a törvényes képviseletről (1. számú melléklet) ebben a tekintetben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4. könyvének előírásai az irányadók.

– NEK – azonosító – okmányirodából igényelhető diákigazolvány megkéréséhez.

Ha további kérdéseik lennének, feltehetőek a harsfadombmany@gmail.com e-mail címen, vagy hétköznapokon 09:00 és 12:00h között 22-350-720-as telefonszámon.

Mány, 2020-03-30                                               

Szabó Julianna

igazgató




A Magyarországi Német Iskolaegyletek Szövetsége országos német nyelvi versenyt hirdet

a magyarországi nyelvoktató német nemzetiségi általános iskolák 5. és 6. osztályos tanulói számára, melynek helyszíne ebben a tanévben a mányi Hársfadombi Általános Iskola.
A versenyre 2 fős csapatok nevezhetnek, iskolánként egy 5. és egy 6. osztályos. A verseny 2 fordulós. Az első forduló során saját iskolájukban, egy általunk összeállított feladatlapot töltenek ki a versenyzők, a második fordulóban, a döntőben, szövegértési-, hallásértési-, illetve írásbeli- és szóbeli szövegalkotási feladatokat kapnak a továbbjutott csapatok.
Nevezni az elkészített feladatlapok beküldésével lehet, melyeket február 17-ig a következő e-mail címre várunk: harsfadomb.lwb2019@gmail.com .
A továbbjutók névsorát március 4-ig közöljük. A döntőre 2020. március 25-én, 11 órakor kerül sor.


Hársfadombi hagyományőrzés – 2020
Iskolánkban fontos szerepet tölt be a hagyományőrzés. Törekszünk arra, hogy a községünkben élő, szűkebb környezetünkhöz tartozó hagyományaink életben maradjanak, diákjaink megismerjék és tovább vigyék elődeink szokásait.
A karácsonyi ünnepkör ádventi népszokásait már jól ismerik diákjaink. Az idei évben az ünnepkört lezáró, január 6-hoz, Vízkereszthez kapcsolódó házszentelés hagyományával ismerkedhettek meg.
József atya a házszentelés során a szokásos liturgia szerint rövid könyörgés után szenteltvízzel hintette be az iskola épületét, felírta az évszámot és az áldást a szemöldökfát jelképező táblára, mely az iskola bejárati ajtaja fölé került.
Az ajtófélfára írt szám mindig az aktuális évszám,
a betűk jelentése kétféle lehet:
„Christus Mansionem Benedicat” – „Krisztus áldja meg e házat!”
Caspar, Melchior, Balthasar – Gáspár, Menyhért, Baltazár
Az elmondott könyörgés szövege:
„Urunk, Jézus Krisztus! Alázattal lépjük át e hajlék küszöbét. Költözzék velünk együtt ide örökös boldogság, isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egészség!
Távozzék e helyről a gonosz lélek ártalma és minden gonosz viszálykodás! Lakjanak itt a békesség angyalai”






Siker a Schiller Versenyen


Tanösvénylátogatás Tarjánban

Az idei évben ismét sikeres pályázatot nyújtott be iskolák a Fejér Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzathoz. A pályázaton elnyert összegből kirándulás szerveztünk a közelben fekvő Tarján községbe. A programon iskolánk 38 tanulója és pedagógusa vett részt.


MEGHÍVÓ

Kedves Szülők!

A mányi Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

NYÍLT NAPOT rendez.

A bemutató órák bármely évfolyamon és osztályban megtekinthetők.

Helyszíne: Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, 2065 Mány Szent István u. 4.

Időpontja: 2019.11.13. szerda

A nap programja:

7:45 – től érkezés
8:00 – 8:45 Az első tanóra
8:55 – 9:40 A második tanóra
9:55 – 10:40 A harmadik tanóra

A nyílt órák rendje megtekinthető :