Wait when page loaded

Hírek, események

1% gyermekeink alapítványának javára.

ÁLTALÁNOS ISKOLAI BEIRATKOZÁS

Április 15-16.

Letölthető nyilatkozatok

Járványügyi rendelkezés

Egy batyuval

A németek elűzetésének emléknapján meghirdetett “Mit einem Bündel! – Egy batyuval!” pályázatra érkezett pályaművek értékelése.

Fotó: Tót Rózsa

Első osztályos online szülői!

Itt a farsang, áll a bál…

Sajnos a járványügyi előírások miatt a hagyományos farsangi mulatságunkat nem tudtuk megtartani.

De a móka, jókedv és kacagás nem maradhatott el. Húshagyó kedden a gyermekeknek lehetőségük volt jelmezbe bújni és a szüneteket pedig vidám zenével tölteni. A tanórákat vicces, farsangi feladatokkal színesítették a pedagógusok.

Néhány fotó a mókás eseményről.

“Egy batyuval!” pályázat

A németek elűzetésének emléknapján meghirdetett “Mit einem Bündel! – Egy batyuval!” pályázatra érkezett pályaművek:

75 éve történt

75 évvel ezelőtt a magyarországi németajkú lakosságot megfosztották egzisztenciájuktól, méltóságuktól és sok esetben közvetlen családtagjaiktól is.Ezen a napon emlékeztünk azokra a mányiakra, akiket származásuk miatt fosztottak meg otthonaiktól.Iskolánkban a gyerekek feladatokat oldottak meg, a megoldásokat menetlevélben gyűjtötték össze. A legszorgalmasabb diákok népismeretből értékelést kapnak munkájukra.Minden osztály kisétált a temetőbe, hogy az emlékműnél mécsest és koszorút helyezzenek el.

1956

A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet alkotói pályázatot hirdetett„Mit jelent nekem 1956?” címmel.A Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet célkitűzése 1956 szellemiségének továbbvitele és az 56-os hősök emlékének ápolása. Ezen a pályázaton iskolánk rajztanára, Elek Àgnes indult néhány diákunkkal.III. helyezést ért el:Antal Írisz 8. osztály Cím: “A mi forradalmunk!” Ajándékkönyvben részesültek:Szarvas Bettina 7. osztályTurbó Titusz 5. osztály Cím:Tank, technika: egyéni, anyaga: szőlőkötöző drótHaffner Leila 7. osztályCím: Nagy időket élünk, technika: ceruza rajz Gratulálunk az elért szép eredményekhez!!

Luca napja

Luca széke, Luca-napi búzaültetés, Luca-napi kotyolás és dologtiltás: többek között ezek a népszokások és fogalmak élnek a köztudatban Luca napjával kapcsolatban.Iskolánkban a mai napon kézműveskedéssel igyekeztünk feleleveníteni és megőrizni a hagyományokat.

Vers a Mikuláshoz

Mikulás napján a vetélkedő egyik feladata versírás volt. A kezdő versszakot mindenki megkapta, íme a folytatás:

Mikulás napja

Mikulás napja csupa vidámsággal telt a Hársfadombon. Már korán reggel egy Manó várta a gyerekeket, aki megtiltotta a tanároknak, hogy tanítsanak. A szülők sok-sok finomsággal kedveskedtek.

A gyerekek izgalmas vetélkedőben vehettek részt, majd mindenki azon dolgozott, hogy az iskola ünnepi díszben pompázzon!De beszéljenek inkább a képek…

Márton napja

Iskolánkban Márton napján őszi projekt délutánt tartottunk. Minden osztály a délutánt a saját termében barkácsolással, kézműveskedéssel töltötte. Felelevenedtek az ehhez a naphoz kapcsolódó népszokások, hagyományok is az elkészült művekben.A sok munka után finomság várta a gyerekeket: must, sült tök és aszalt szőlő.

Rendhagyó történelemórá Mányon – 2020.09.17-30. között

Szeptember 17. csütörtök 8:00-11:00 6. osztály középkor
szeptember 21. hétfő 13:00-16:00 4. osztály középkor
szeptember 23. szerda 8:00-11:00 7. osztály reformkor
szeptember 28. 8:00-11:00 5.  osztály ókor
szeptember 30. 8:00-11:00 8. osztály világháború

Tanévnyitó – tanévzáró

B1 szintű nyelvvizsgák a Hársfadombon

Iskolánk 2019. őszén csatlakozott a DSD (Deutsche Sprachdiplom) nyelvvizsgarendszer akkreditált vizsgahelyeihez. Ezzel jogosítványt nyert arra, hogy helyben, iskolai keretek között, kirendelt vizsgaelnök jelenlétében, az Közös Európai Referenciakeret szerinti B1 szintű, azaz alapfokú, nemzetközileg is elismert nyelvvizsgát szervezzen 8. osztályos tanulói számára.

A szükséges továbbképzések elvégzése után, 2 pedagógus szerezte meg Baján a vizsgáztatói státuszt.

A közös munka nagy lendülettel kezdődött. 4, egyenként is embert próbáló részvizsgára készültek diákjaink.

A vizsga keretein belül írásbeli szövegértés, hallott szöveg értése, írásbeli- és szóbeli kommunikáció területen kellett megfelelni a vizsgázóknak.A COVID-19 vírus terjedése miatti karantén és a digitális oktatás okozta nehézségek sem tudták megtörni a lendületet.

2020. június 17-én 7 diákunk: Benedek András, Deák Lolita, Fábián Léna, Hoffer Gábor, Sanchez Noel, Szarka Csenge és Varga Liza zárta sikeresen, KOMPLEXB1 szintű nyelvvizsgát szerezett, 5 diákunk pedig több részterületen is elérte a NAT, középiskolák 10. osztálya számára előírt, B1 nyelvi szintet.

Büszkék vagyunk diákjainkra és sok sikert kívánunk középiskolai tanulmányaikhoz!

                                                                                                     Bernvallnerné Sárközi Judit

Tanévnyitó, tanévzáró, 8. osztályos búcsúztató a Hársfadombon a pandémia árnyékában…

(részletek a tanévzáró-tanévnyitó gondolataiból)

A helyzet komikuma, amit ez a rendkívüli helyzet okozott nekünk, hogy a tanévzáró – tanévnyitó ünnepségünkön a volt és a leendő 8. osztályosaink is felsorakoztak.

Nem szerettük volna, ha szó nélkül mennek el végzős diákjaink, hivatalosan is el akartunk tőlük mindannyian, pedagógusok, tanulótársak búcsúzni.

És a létszám itt még nem volt teljes, hiszen az iskola kapuja előtt izgatottan várakoztak leendő 1. osztályosaink, akik belecseppentek iskolai életünk közepébe, és kicsit rendhagyóan kezdődött számukra a tanév. Hiszen megélhettek az első évnyitón egy ballagást és egy évzárót is egyszerre. Azért ez nem mindig van így.

Első osztályosok köszöntése

Sok újdonság vár itt rájuk!

Új arcok. Új pedagógusok. Új környezet, új eszközök, új tanterem, és nagy örömünkre – még nekünk is – új iskolabútorok és táblák.

De új a táska, új a cipő, új a ceruza, új élmények, új programok… Minden csak új, új, új. Úgy gondoljuk ez nagyon izgalmas.

Új tanítóik: Kati néni (Biró Katalin), Zsóka néni (Borók Erzsébet), Gitta néni (Kellermann Gitta), Reni néni (Szarka-Bankó Renáta).

Búcsúzó a nyolcadik osztálytól

Kurtán – furcsán ért véget végzőseink számára az általános iskolai élet, pont az az időszak maradt ki, amikor már a biztos felvételi tudatában, nyomás nélkül, felhőtlenül örülhettek, örülhettünk volna egymásnak a búcsú tudatában.

De az élet és a vírus közbeszólt. Ettől függetlenül, tartalmas éveket tölthettek itt az iskolánkban. Reméljük így is kereknek, teljesnek érzik az általános iskolás éveiket, és hogy folyamatosan érezték a gondoskodást, odafigyelést, szeretetet tanáraik részéről, ami körülvette őket.

Tanáraik nem hagyományos módon, mint ahogy itt már megszokhattuk, hanem dalban mondták el útravaló jókívánságaikat, tanácsaikat.

Évzáró

Olyan messze van már, olyan távolinak tűnik a tavalyi tanévnyitó, hogy elő kellett keresnem tavalyi nyitó gondolataimat…

Akkor azt mondtam, hogy készen állnak a forgatókönyvek, hogy a 2019-2020-as show műsor próbáit megkezdjük, megvolt a teljes stáb, ki voltak osztva a szerepek…

… de ahogy mondani szokták az élet a legjobb forgatókönyv író,  és a miénket rendesen felülírta,  – de ettől függetlenül,  ahogy ígértem -, azért voltak jó bulik, programok aztán drámák és tragikus elemek… kicsit több és más, mint amire számítottunk, de főként megoldások. Visszatekintve tényleg egy őrült show volt… Reméljük a vége happy end… Lesz!

A tanévet és a jegyeket nyugodt szívvel zártuk le. Mindent megtettünk, hogy a helyzetből a lehető legjobbat hozzuk ki.

Köszönet ezért a pedagógusoknak, akiknek egyik napról a másikra kellett az informatika eddig ismeretlen világában kiigazodniuk.

Köszönet a kedves szülőknek, hogy hősiesen próbáltak gyerekeik tanárai lenni. Ugye nem könnyű?

És a gyerekeknek, hogy hősiesen viselték a több hónapnyi bezártságot!

De ne feledjük, hogy azért voltak feledhetetlen programjaink, és a legfontosabb, hogy fantasztikus eredményeink, amire nagyon büszkék vagyunk:

A tanév értékelése számokban:

 • az iskola tanulmányi átlaga 4,36 (tavalyi évben: 4,35);
 • 38 tanuló kitűnő bizonyítvánnyal zárta az évet;
 • 24 tanuló bizonyítványa jeles;
 • 3 tanulót köszöntöttünk 8 évig kitűnő tanulmányi eredményéért (Deák Lolita, Fábián Léna, Varga Szonja);
 • a roma önkormányzat ösztöndíját 22 tanulónak adhattuk át;
 • 8. osztályosaink sikeres középiskolai felvételivel zártak: 40% gimnáziumban (9 fő) 25% szakgimnáziumban (6 fő), 35% szakközépiskolában (8 fő) folytatja tanulmányait;
 • 30 tanuló kiemelt dicséretet kapott német nyelvből, melyért jutalomként Német nyelvi táborban vehettek részt a nyáron.

Kitüntetések átadása

Vannak eredményeink, díjaink, kitüntetéseink melyeket a tanév végén nem adhattunk át. Tanulóink átvehették a 8 éven át kitűnő tanulmányi eredményért járó díjat az iskola alapítványának támogatásával.

Átadásra kerültek az újonnan alapított díjaink az „Ehrenkranz” és „Ehrenzweig” fokozatok.

A Pro Vobis Alapítvány elismerését, a közösségért végzett munkájáért, minden évben egy 8. osztályos tanuló veheti át.

Nem csak diákjainkat, hanem iskolánk pedagógusát Bálint Istvánné, Ica nénit is köszöntöttük, aki ebben az évben töltötte 40. jubileumi évét a pedagógus pályán. Ebből az alkalomból, a magyar közoktatásért, a szakszervezeti tagság érdekében végzett lelkiismeretes és eredményes munkájának elismeréseként Eötvös József emlékérem kitüntetésben részesült.

Első osztályosainkat iskolánk címerét viselő kendővel és egy apró ajándékokat rejtő „Tüte”-vel köszöntötték a 2020/2021. tanév 8. osztályosai.

Tanévnyitó

És megnyitottuk a 2020/2021-es tanévet.

Örülünk, hogy szeptember 1-től újra együtt lehetünk. A járvány, a kiadott miniszteri intézkedési terv, az iskola jelen helyzetre kidolgozott protokollja nagyban meghatározza majd mindennapjainkat.

Az elmúlt félévben azonban az iskolában nem állt meg az élet, és ennek eredményei, hatásai láthatóak.

Sikeres pályázatainknak köszönhetően megújultak a mosdó és vizesblokk helyiségei, hamarosan beszerzésre kerül egy teljes hangtechnikai rendszer, mely bármilyen rendezvény lebonyolításában nagy segítségünkre lesz. De német nyelvi táborunk is sikeres pályázati forrásból valósult meg. Működik az iskolarádió, már csak üzemeltetni kell. Beszereztünk többek között – és csak a nagyobb beruházásokat említem -: 16 laptopot, 4 asztali számítógépet, 2 mobil interaktív panelt. Két tanteremben megtörtént a bútorok cseréje. És végre elkészült az udvar központi részének felújítása! És persze nem maradhattak el az apróbb felújítások, karbantartások sem. Munka volt, van és lesz. Azon vagyunk, hogy a fejlesztések folyamatosak legyenek, és az iskolai élet színvonalát folyamatosan biztosítsuk és emeljük.

Köszönetet szeretnénk mondani a kedves szülőknek és családtagjaiknak, és természetesen mindenkinek, aki segítségünkre volt:

Kállai Gábor, Schmidt Zoltán, Borók Károly, Kőker Kft., Bernvallner Zsolt, Fábián Tamás, Szabó Zsolt, Szarvas Szabolcs, Szarka Zsolt, Zölei István, Halász Gyula

A tanévet iskolánkban 203 tanuló kezdi meg, ilyenkor mindig izgalmas kérdés, lesz-e új pedagógus. Az elmúlt évhez képest két pedagógus távozott: Jurásek Dániel és Vörösné Székely Henriett. Nekik az új munkahelyükön sok sikert kívántunk. Új kollégaként üdvözölhetjük Sipos-Atyimov Mariannt, aki tanítói és informatikai feladatokat lát el. Balázs Boglárka gyógypedagógiai asszisztensként lesz velünk és Sulyokné Mátyás Mónika, aki angolt fog tanítani.

Mindenkinek jó tanévet és sok sikert kívánunk!

Szabó Julianna

igazgató

Ehrenkranz, Ehrenzweig – kitüntetés és megbecsülés

Régi vágyunk volt a Hársfadombon, hogy legkitartóbb, legszorgalmasabb, iskolánk számára legtöbb dicsőséget szerző diákjainkat valamilyen elismerésben részesítsük, a német nyelv ápolása területén végzett munkájukat méltassuk.

A 2019/2020. tanév végén az iskola német nyelvi munkaközösségének tagjai úgy határoztak, hogy egy nívós díjat alapítanak, melynek átadására minden évben a tanévzáró ünnepélyen kerül sor.

A díj egy ezüst kitűző, ami egy rozmaringágból font koszorút és egy rozmaringágat ábrázol, mely az összetartozás és a hűség jelképe a magyarországi németek körében.

A díjat a 2020. augusztus 29-i rendhagyó, tanévzáró-búcsúztató-tanévnyitó ünnepélyen 5 nyolcadik osztályos, ballagó tanulónk vehette át.

Ehrenkranz (koszorú) kitüntetésben részesültek:

Fábián Léna, aki számos megyei-, területi- és országos-, egyéni- és csapatversenyen nyújtott kimagasló teljesítményével öregbítette iskolánk hírnevét.Legutóbb az Országos Általános Iskolai Nemzetiségi Tanulmányi Versenyen, nemzetiségi német nyelv és irodalom kategóriában ért el 2. helyezést.

Deák Lolita, akik több alkalommal is részt vett a Német Nyelvű Szépkiejtési Verseny (Rezitationswettbewerb) országos döntőjénés számos megyei-, területi- és országos csapatversenyen szerepelt eredményesen.

Ehrenzweig (ág) kitüntetésben részesültek:

Szarka Csenge,

Varga Liza és

Varga Szonja, akik hosszú éveken keresztül képviselték sikerrel iskolánkat helyi-, megyei és területi csapatversenyeken, sok örömet szerezve ezzel felkészítő tanáraiknak, szüleiknek és iskolánk tanulóközösségének.

A díj alapításának legfőbb célja az volt, hogy a legszorgalmasabbak példaként szolgálhassanak mindenki számára és diákjaink megtanulhassák, hogy a jól végzett munka nem marad elismerés és jutalom nélkül.

„A teremtő munka öröme az, hogy nem robot, hanem játék.”   (Zs. Tüdős Klára)

                                                                                                                                     Bernvallnerné Sárközi Judit

Szabadon választható és tanórán kívüli foglalkozások meghirdetése a 2020/2021-es tanévre

Tájékoztatás a 2020/2021-es tanévben megszervezésre kerülő Hit – és erkölcstan oktatással kapcsolatban

Kedves Szülők!

 1. Az iskola minden évben elkészíti következő tanévben megszervezendő egyéb foglalkozások jegyzékét és azt nyilvánosságra hozza, a helyben szokásos módon. A tanórán kívüli egyéb foglalkozásra a jelentkezéseket, a tantárgyfelosztás tervezéséhez, írásban kell kérni minden év május 20-áig.

Elkészült a szabadon választható tantárgyak és tanórán kívüli foglalkozásokra vonatkozó lista, ill. nyilatkozat. Melyet levelünkhöz mellékelünk, és az iskola honlapján is elérhetővé tesszük.

Jelen helyzetben a nyilatkozás módja:

 • A kinyomtatott nyilatkozat a kitöltés után az osztályfőnöknek elektronikusan megküldésre kerül. (Lefotózva vagy szkennelve.)
 • Ha nincs nyomtatásra lehetőség, a wordben csatolt nyilatkozat kitöltés utáni visszaküldése.
 • Az osztályfőnökkel kapcsolattartás céljából használt (e-mail, messenger stb.) felületen történő jelzéssel.
 • A leendő 2-8. osztályosoknak lehetőségük van, a tavalyi hit- és erkölcstan oktatással kapcsolatban tett nyilatkozatuk módosítására.

Az erre vonatkozó szándékát május 20-ig írásban kell közölnie az iskola igazgatójával és az érintett egyház képviselőjével.

Nyilatkozás módja:

 • A korábbi nyilatkozat módosítására az iskolában van lehetőség, minden nap 09:00-és 12:00 között. Kérjük, hogy módosítási szándékát előzetesen jelezze a 22-350-720-as telefonszámon.
 • A kinyomtatott nyilatkozat a kitöltés után az iskolának elektronikusan megküldésre kerül. (Lefotózva vagy szkennelve.)
 • Ha nincs nyomtatásra lehetőség, a wordben csatolt nyilatkozat kitöltés utáni visszaküldése az iskolának a harsfadombmany@gmail.com .

Mány, 2020.04.22.

Szabó Julianna

igazgató


BEIRATKOZÁSRÓL SZÓLÓ TÁJÉKOZTATÓ

2020/2021.-es tanév

A járványhelyzet várható alakulására tekintettel, az általános iskolai beiratkozást szabályozó 7/2020. (III.25.) EMMI rendelet alapján, az iskolánkba történő beiratkozásról, és annak menetéről a következő tájékoztatást adom.

Az általános iskolai beiratkozás ideje:

 • Elektronikusan 2020.04.02-től folyamatosan 2020.04.22-ig.
 • Személyes jelenlétet igénylő esetben (Előzetes időpont egyeztetés szükséges.): 2020. április 23. és április 24- én 8-17 óra között.

Időpont egyeztetés: harsfadombmany@gmail.com, vagy a 22-350-720-as telefonszámon, hétköznapokon 08:00 és 12:00 h között.

A beiratkozás lehetséges módjai:

A törvényes képviselők a következő módokon jelentkeztethetik gyermekeiket az általános iskola első évfolyamára történő beiratkozásra a 2020/2021. tanévre.

A hatályos rendeletet figyelembe véve, mi szerint, a beiratkozás minél kevesebb személyes kontaktust igényeljen, kérjük, az első lehetőséget részesítsék előnyben.

 1. Elektronikus jelentkezés lehetőségével készített adminisztrációval:

2020.04.02 –től az elektronikus ügyintézési felületen (https://eugyintezes.e-kreta.hu/kezdolap; a továbbiakban: e- Ügyintézés felület) keresztül – regisztráció után) indítja a gyermek törvényes képviselője a beiratkozási folyamatot.

Az e- Ügyintézés felületén ki lehet tölteni a gyermeknek a beiratkozáshoz szükséges adatait a rendszer által felkínált űrlapon. További információ: http://harsfadomb.hu/tovabbi-fontos-informaciok-2/

 • Papír alapon történő adminisztrációval:

A törvényes képviselők a korábbi évek gyakorlatának megfelelően személyesen megjelennek a köznevelési intézményben, és ott a bevitt, beiratkozáshoz szükséges dokumentumok alapján az intézmény rögzíti a gyermekek adatait.

 • Körzetes tanulók:

A veszélyhelyzetre tekintettel a 2020/2021. tanítási évre történő általános iskolai beiratkozás során a kötelező felvételt biztosító általános iskola 2020. április 28-ig hivatalból felveszi a körzetébe tartozó (Mány közigazgatási terület) azon gyermeket, aki vonatkozásában nem érkezett jelzés arról, hogy más általános iskola felvette, és erről írásban értesíti a gyermeket nevelő szülőt. A beiratkozáshoz szükséges iratok bemutatására a 2020/2021. tanítási év első napján kerül sor.

Kérjük a szülőt, amennyiben ezt a módot választja, abban az esetben, telefonon, vagy e-mailben tájékoztassa az iskolát a megadott elérhetőségek valamelyikén.

Beiratkozáshoz szükséges, nyomtatványok, nyilatkozatok:

FONTOS!

A veszélyhelyzetre való tekintettel lehetőség van a továbbiakban felsorolt nyilatkozatok, dokumentumok pótlólagos bemutatására a 2020/2021-es tanév kezdetekor.

A beiratkozáshoz szükséges nyomtatványok, nyilatkozatok letölthetőek az iskola honlapjáról http://harsfadomb.hu/formanyomtatvanyok-letoltese/ .

Kitöltés után feltölthetők az e-Ügyintézés felületre.

A beiratkozáshoz szükséges dokumentumok bemutatása

– A gyermek nevére kiállított személyi azonosítót igazoló hatósági igazolvány. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (4)  

– A gyermek nevére kiállított lakcímet igazoló hatósági igazolvány. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (4)

A további dokumentumok feltölthetőek, vagy a tanév kezdetekor leadhatóak:

–  Az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolás. 20/2012. (VIII. 31.)  EMMI rendelet 22. § (4)  

–    Óvodai szakvélemény 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 93. §

–    Szakértői bizottság szakértői véleménye 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet 11. § (1) c)  

Sajátos nevelési igényű gyermekek esetében a Szakértői Bizottság szakértői véleménye. 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 22. § (3)

–   Nyilatkozat a törvényes képviseletről (1. számú melléklet) ebben a tekintetben a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 4. könyvének előírásai az irányadók.

– NEK – azonosító – okmányirodából igényelhető diákigazolvány megkéréséhez.

Ha további kérdéseik lennének, feltehetőek a harsfadombmany@gmail.com e-mail címen, vagy hétköznapokon 09:00 és 12:00h között 22-350-720-as telefonszámon.

Mány, 2020-03-30                                               

Szabó Julianna

igazgató
A Magyarországi Német Iskolaegyletek Szövetsége országos német nyelvi versenyt hirdet

a magyarországi nyelvoktató német nemzetiségi általános iskolák 5. és 6. osztályos tanulói számára, melynek helyszíne ebben a tanévben a mányi Hársfadombi Általános Iskola.
A versenyre 2 fős csapatok nevezhetnek, iskolánként egy 5. és egy 6. osztályos. A verseny 2 fordulós. Az első forduló során saját iskolájukban, egy általunk összeállított feladatlapot töltenek ki a versenyzők, a második fordulóban, a döntőben, szövegértési-, hallásértési-, illetve írásbeli- és szóbeli szövegalkotási feladatokat kapnak a továbbjutott csapatok.
Nevezni az elkészített feladatlapok beküldésével lehet, melyeket február 17-ig a következő e-mail címre várunk: harsfadomb.lwb2019@gmail.com .
A továbbjutók névsorát március 4-ig közöljük. A döntőre 2020. március 25-én, 11 órakor kerül sor.


Hársfadombi hagyományőrzés – 2020
Iskolánkban fontos szerepet tölt be a hagyományőrzés. Törekszünk arra, hogy a községünkben élő, szűkebb környezetünkhöz tartozó hagyományaink életben maradjanak, diákjaink megismerjék és tovább vigyék elődeink szokásait.
A karácsonyi ünnepkör ádventi népszokásait már jól ismerik diákjaink. Az idei évben az ünnepkört lezáró, január 6-hoz, Vízkereszthez kapcsolódó házszentelés hagyományával ismerkedhettek meg.
József atya a házszentelés során a szokásos liturgia szerint rövid könyörgés után szenteltvízzel hintette be az iskola épületét, felírta az évszámot és az áldást a szemöldökfát jelképező táblára, mely az iskola bejárati ajtaja fölé került.
Az ajtófélfára írt szám mindig az aktuális évszám,
a betűk jelentése kétféle lehet:
„Christus Mansionem Benedicat” – „Krisztus áldja meg e házat!”
Caspar, Melchior, Balthasar – Gáspár, Menyhért, Baltazár
Az elmondott könyörgés szövege:
„Urunk, Jézus Krisztus! Alázattal lépjük át e hajlék küszöbét. Költözzék velünk együtt ide örökös boldogság, isteni áldás, derűs öröm, termékeny szeretet és tartós egészség!
Távozzék e helyről a gonosz lélek ártalma és minden gonosz viszálykodás! Lakjanak itt a békesség angyalai”


Siker a Schiller Versenyen


Tanösvénylátogatás Tarjánban

Az idei évben ismét sikeres pályázatot nyújtott be iskolák a Fejér Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzathoz. A pályázaton elnyert összegből kirándulás szerveztünk a közelben fekvő Tarján községbe. A programon iskolánk 38 tanulója és pedagógusa vett részt.


MEGHÍVÓ

Kedves Szülők!

A mányi Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola

NYÍLT NAPOT rendez.

A bemutató órák bármely évfolyamon és osztályban megtekinthetők.

Helyszíne: Hársfadombi Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola, 2065 Mány Szent István u. 4.

Időpontja: 2019.11.13. szerda

A nap programja:

7:45 – től érkezés
8:00 – 8:45 Az első tanóra
8:55 – 9:40 A második tanóra
9:55 – 10:40 A harmadik tanóra

A nyílt órák rendje megtekinthető :